Start opbouw van nieuwe en multifunctionele schoolgebouwen Klokkenlaan

Duurzaam hout, geothermie en veel groen zorgen voor een toekomstgerichte school

Een school bereidt kinderen voor op een succesvolle en een gelukkige toekomst. Lokaal bestuur Nijlen wil ervoor zorgen dat kinderen in Nijlen in optimale omstandigheden kunnen leren, spelen en zich ontwikkelen. Daarvoor zijn gebouwen en een omgeving nodig die zelf ook klaar zijn voor de toekomst. Aan de Klokkenlaan is dit momenteel aan het gebeuren met de uitbreiding en nieuwbouw van de gemeentelijke basisschool, met duurzame materialen en technieken.

Nadat eerder de wapening werd gelegd van de fundering, volgde in de eerste dagen van juli het gieten van de betonnen fundering voor de nieuwe gebouwen van de Goezo! Basisschool aan de Klokkenlaan. Hierin komen nieuwe klassen, een nieuwe refter en turnzaal, ruimte voor de administratie, maar ook plaats voor de buitenschoolse kinderopvang Dolfijn. Heel wat lokalen zullen trouwens dubbel gebruikt kunnen worden, zowel door de school als de kinderopvang, school en academie, school en speelpleinwerking of bv de turnzaal die overdag voor de leerlingen is en ’s avonds door een vereniging gebruikt kan worden.

School die klaar is voor de toekomst

De schoolgebouwen krijgen een opbouw in houtskeletbouw met gebruik van CLT-hout. Dit staat voor cross-laminated-timber, dat is hout afkomstig van duurzame bosbouw.

Voor verwarming en koeling komt er een zogenaamd beo-veld. BEO is een afkorting voor ‘boorgat energieopslag’. Het is een vorm van ondergrondse energieopslag. De werking van een BEO-veld is relatief eenvoudig. Er worden verschillende grondboringen tot 150 meter diepte gemaakt waarin leidingen komen met een water-glycol mengsel. Tijdens de zomer onttrekken deze leidingen koude uit de ondergrond om het gebouw te koelen. Hierdoor warmt de grond op. Met behulp van een geothermische warmtepomp wordt deze warmte later (tijdens de winter) opnieuw gebruikt. Dit biedt tal van voordelen: zeer energiezuinige verwarming, (bijna) gratis koelen, duurzame klimaatbeheersing en verlaging E-peil.

Er komen ook zonnepanelen, de verharding op de speelplaats wordt beperkt (met recuperatie van een deel van de bestaande verharding van de huidige speelplaats) en bij de buitenaanleg komt er veel groen.

Algemene planning

De afwerking van de gebouwen gebeurt met aluminium bronzen gevelpanelen met felsverbinding. De eerste fase loopt tot midden 2025, dan kan de kinderopvang al zijn intrek nemen. De tweede fase is voorzien tot midden 2026. Deze planning kan zoals altijd nog veranderen in functie van slechte weeromstandigheden of andere onvoorziene factoren.

Kostprijs, partners en subsidie

  • De totale kostprijs voor de bouwwerken en de buitenaanleg bedraagt 7.027.463,76 euro, exclusief btw.
  • Vanwege AGION kreeg lokaal bestuur Nijlen een subsidie van 2.735.556,85 euro.
  • Voor de realisatie werkt lokaal bestuur Nijlen samen met Studio BAU (ontwerpteam) én Hooyberghs (aannemer).