Verkiezingsuitslag en initiatiefrecht
Bekijk de resultaten van de verkiezingen op Vlaanderen Kiest.
Om de impact van de stem van de kiezer zichtbaarder en effectiever te maken bij het vormen van een coalitie werd het initiatiefrecht in het leven geroepen.
De verkozene met de meeste naamstemmen die tot de grootste partij behoort krijgt als eerste de mogelijkheid om een meerderheid te vormen. Lukt dit niet, dan gaat het initiatiefrecht over naar de verkozene met de meeste naamstemmen van de tweede grootste partij, enzovoort.
Dit formulier geeft aan in welke volgorde de lijsten aan bod komen en wie van de lijst het initiatiefrecht uitoefent.
De verkozene die het initiatiefrecht mag uitoefenen, heeft 14 dagen de tijd om een coalitie te vormen. In volgende situaties stopt het initiatiefrecht:
- Er wordt een meerderheid gevormd binnen de termijn van 14 dagen.
- Er wordt geen meerderheid gevormd binnen de termijn van 14 dagen.
- De houder van het initiatiefrecht wenst de taak niet (langer) op te nemen.
In de laatste twee gevallen gaat het initiatiefrecht over naar de stemmenkampioen van de volgende grootste partij.
Op de website vind je steeds de meest recente informatie over het initiatiefrecht en de vorming van een meerderheid.
Einde initiatiefrecht
Op 23 oktober 2024 heeft Leo Verelst van N-VA – Nieuw Nijlen de gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepenen en een akte van voordracht van een kandidaat-voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst ingediend bij de algemeen directeur. Hiermee komt een einde aan het initiatiefrecht, aangezien er een meerderheid is gevormd bestaande uit de fracties N-VA - Nieuw Nijlen en Voor 2560.
Deze aktes voldoen aan de wettelijke voorschriften en werden voor ontvangst ondertekend door de algemeen directeur Veerle Poelmans.
De nieuwe verkozenen zullen de eed afleggen tijdens de installatievergadering.
Meer informatie vind je op https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-kiest
Bezwaar tegen de gemeenteraadsverkiezingen
Door een lopend bezwaar tegen de gemeenteraadsverkiezingen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, kan de installatie van de nieuwe gemeenteraad pas plaatsvinden nadat dit bezwaar is behandeld en er een uitspraak is gedaan. Tot dat moment blijft het huidige bestuur in functie.
De installatievergadering, die oorspronkelijk gepland stond op 3 december 2024, wordt daarom uitgesteld. Een nieuwe datum wordt later bekendgemaakt.
Bijzonder comité voor de sociale dienst: zetelverdeling
Naast het vast bureau voorziet de wetgever in een tweede uitvoerend orgaan dat in elke OCMW moet worden geïnstalleerd: het bijzonder comité voor de sociale dienst. Dat comité wordt opgericht door de OCMW-raad en bestaat uit een voorzitter en een aantal leden. De voorzitter en de leden worden in principe verkozen voor een periode van zes jaar.
Het bijzonder comité voor de sociale dienst bestaat in Nijlen uit 8 leden, de voorzitter niet meegerekend.
Concreet gebeurt de berekening van het aantal zetels per politieke lijst door het aantal zetels van het bijzonder comité zonder de voorzitter (= 8) te delen door het aantal leden van de OCMW-raad (= 27) en daarna te vermenigvuldigen met het aantal zetels dat elke lijst binnen de OCMW-raad heeft.
Op 21 november 2024 werd een verklaring van lijstenverbinding namens N-VA – Nieuw Nijlen, Voor 2560 en Groen & Pro ingediend bij de algemeen directeur.
Op basis van de zetelverdeling naar aanleiding van de verkiezingsuitslag van 13 oktober 2024 en met de verklaring van lijstenverbinding is de zetelverdeling in Nijlen als volgt:
Lijst | Zetels OCMW-raad | Zetels BCSD |
N-VA – Nieuw Nijlen, Voor 2560 en Groen&Pro | 16 | 5 |
Trots | 9 | 3 |
Vlaams Belang | 2 | 0 |
Meer informatie vind je op https://www.vlaanderen.be/lokaal-bestuur/organisatie-en-werking/bijzonder-comite-voor-de-sociale-dienst/installatie