Wat kan je zelf doen? Wat hebben bijen nodig?
1. Zorg voor een nestelplek en bouwmateriaal
Bijen hebben een plek nodig waar ze een nest kunnen maken. Dat doen ze meestal door een holletje te graven. In dat nest maken ze een soort kamertjes met in elke kamer een eitje. Daar stoppen ze stuifmeel bij, zodat de larve uit het eitje iets te eten heeft. Voor zo’n nest hebben ze een goede plek nodig. Ook hebben ze bouwmateriaal nodig om het nest mee af te werken, zoals stukjes blad.
Vijf tips om bijen te helpen met hun nestje:
- De eitjes van bijen hebben veel warmte nodig om uit te komen. Bijen maken dus graag een nest op een zonnige plek. Houd daar rekening mee als je een plekje voor bijen inricht.
- Ongeveer driekwart van de bijensoorten graaft holletjes in de grond. Ze maken graag gebruik van een zanderig plekje met weinig planten. Houd een plekje in je tuin kaal, leg je tegels niet strak tegen elkaar en voeg ze met zand.
- Bijen die boven de grond nestelen, kiezen erg verschillende plekken. Sommigen maken nesten in dode of levende planten, tussen stenen, of zelfs in een oud slakkenhuisje. Met een zonnig rommelhoekje met dood hout en takken met holtes, en wilde planten, geef je bijen bouwmateriaal en een plek om te nestelen.
- Bijenhotels zijn er in veel soorten en maten, ze zien er vaak gezellig uit en het is leuk om ze zelf te maken. Maar let op: je helpt er veel minder soorten bijen mee dan met zanderige plekjes en een rommelhoekje. En bijen stoppen meestal na een paar jaar met het schoonmaken van de gebruikte nesten. Dan moet het insectenhotel of onderdelen ervan worden vervangen.
- Bijen maken stevige nesten, maar ze zijn niet van beton. Door te schoffelen en te spitten maak je de nesten kapot of blokkeer je de uitgang. Minder doen in je tuin = meer doen voor wilde bijen ;)
2. Zorg voor voedsel en maak van je tuin een restaurant voor bijen
Bijen hebben stuifmeel en nectar nodig. Sommige bijensoorten hebben zich helemaal gespecialiseerd op één plantensoort. Andere bijensoorten zijn niet kieskeurig. Om veel bijen te helpen, is het dus belangrijk om verschillende plantensoorten neer te zetten.
Wil je dat bijen echt kunnen genieten van je tuin? Bied ze dan een volwaardig menu aan.
Bijen hebben vooral een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen nodig. Een bloemenmengsel inzaaien is een lekker voorgerechtje of dessert voor bijen.
Bomen, struiken en vaste planten vormen de hoofdschotel die hen voorziet van voldoende nectar en stuifmeel. Zo wordt een vierkante meter bloemen een paar kubieke meter planten mét bloemen. Kies voor bomen en heesters die goed zijn voor bijen, want die leveren jaren lang voedsel.
Drie praktische voedseltips:
- Combineer je planten zo, dat ze na elkaar bloeien in plaats van allemaal tegelijkertijd. Het is mogelijk om elke maand wel iets in bloei te hebben. Dat heet een lange bloeiboog. Verschillende bijensoorten zijn op verschillende momenten in het jaar actief. Met een lange bloeiboog is er altijd wel iets te eten. Bonus: je hebt zelf altijd iets vrolijks om naar te kijken.
Hoe je dat doet en voor welke bloemen en planten je dan best kiest kan je vinden op deze externe pagina van Week van de Bij. - Lijken wilde bloemen je wel leuk, maar vind je het ook snel rommelig staan? Kies er dan voor om een strook grond of een bak in te zaaien. Je kunt er eventueel nog stenen omheen leggen waardoor het er toch strak uit ziet.
- Het is heel belangrijk om biologische planten en zaden te gebruiken. Niet-biologische producten zijn vaak behandeld met gif om ze tegen insecten en schimmels te beschermen. Die zijn zo effectief, dat zelfs de planten en bloemen uit bespoten zaden giftig zijn. En daar kunnen bijen door aangetast raken, waardoor ze niet meer kunnen vliegen of zelfs dood gaan.
Neem een kijkje op Week van de Bij - Help de bij voor tips en inspiratie.