Kringloopkrachten (voorheen compostmeesters)
Van maart tot oktober zijn de kringloopkrachten elke 2de zaterdag van de maand, van 10 tot 12 uur, aanwezig op het recyclagepark in Nijlen. In hun demotuin geven ze advies over composteren.
Composteren is een natuurlijk proces waarbij onder gecontroleerde omstandigheden het GFT terug in de natuurlijke kringloop wordt gebracht. Om te composteren is een goede afwisseling nodig van groen materiaal (vochtige, zachte en voedselrijke tuin-en keukenresten) en bruin materiaal ( droge bladeren, stugge en grove tuinresten). Zeker geen gekookte etensresten. Na een maand of 9 bekomt men compost. Regelmatig het materiaal omzetten om te beluchten is de boodschap die de kringloopkrachten mee geven. Zelfgemaakte compost is donkerbruin, kruimelig, meestal naar bosgrond ruikend materiaal. Voor kleinere tuinen is een compostvat aangewezen. Wie meer GFT heeft en dus ook een grotere tuin gebruikt best een compostbak. Beide te koop bij de gemeente. Een bak is ook gemakkelijk zelf in elkaar te knutselen.
Wie in zijn tuin één of meer kringlooptechnieken toepast, bezit een kringlooptuin. Hierop sturen de Nijlense kringloopkrachten volmondig aan. De kringloopkrachten beschikken over een demoplaats op het Nijlense containerpark en vanaf maart, telkens op de tweede zaterdag van de maand tussen 10 en 12u., zijn de kringloopkrachten aanwezig op hun demoplaats om de thuiscomposteerders met raad en daad bij te staan. Op de tweede zaterdag van oktober sluiten de kringloopkrachten hun seizoen af. In de maand juni organiseren ze hun "kringloopweekend" op hun demoplaats op het containerpark. De data waarop de demoplaats bemand is, vind je terug in het roze vakje met K op de afvalkalender.