Vrolijke muurschildering in Kessel start van Nijlens street-art project

 Nijlen maakt van street-art verbindende “meet-art”

Een internationaal bekende kunstenaar, Alain Welter, legt de laatste hand aan een indrukwekkende, vrolijke en originele muurschildering aan enkele gevels van GC ’t Dorp in Kessel. Hij tovert zo een doodgewone plek om in een plaats vol leven, kleur en beweging. Op die manier laten we onze dorpskernen opleven. Zeker in Nijlen zal dat het geval zijn, want het is het perfecte begin van een groter project rondt street-art. We zien het in Nijlen als (inter)actieve “meet-art”, aan ontmoetingsplaatsen voor volwassenen en speel- of tekenplaatsen voor kinderen.  

LEES HIER MEER OVER DE MUURSCHILDERING ZELF

Street-art is in steeds meer gemeenten en steden een bekend fenomeen. Van de mysterieuze Banksy in Londen over figuratieve striptekeningen in Brussel tot droombeelden op de gevel in een willekeurige Vlaamse straat. Deze plaatsen en wat je daar ziet zijn zeer verschillend, maar ze hebben wel dit gemeen: ze maken plaatsen waar iedereen altijd zomaar ‘snel-snel’ voorbij gaat bijzonder. Ze fleuren de omgeving op, ze verleggen gedachten en aandacht. Dat willen we ook in Nijlen, te beginnen met de gevel van GC ’t Dorp in Kessel. Een mooie, kleurrijke muurschildering brengt op een plaats waar dagelijks heel veel mensen passeren een glimlach, een moment van verwondering en stemt misschien wel tot nadenken.

Street-art wordt meet-art

Het is de bedoeling om ook op andere plaatsen in de gemeente kunst in het straatbeeld te laten verschijnen. Waar en wanneer, dat is te vroeg om al mee te geven, het gaat hem vooral om de bijkomende bedoeling die er achter het project zit. Kunst heeft het in zich om mensen uit hun eigen wereld te laten stappen, om erover met mekaar in gesprek te gaan. Als dat op straat gebeurt, dan wordt street-art plots meet-art.

Verbinding en beleving

We willen die meet-art kunst creëren op plaatsen waar mensen mekaar sowieso al tegenkomen. Misschien kunnen we met kleine ingrepen aan de straat, het grasveld of het pleintje aan die kunst dat samen praten over kunst stimuleren. Dan zorgt de straatkunst niet alleen voor verwondering of een frisse blik, maar ook voor verbinding.

De Nijlense “meet-art” kan misschien zelfs bestaan uit 'interactieve' murals. De onderste zone of bepaalde zones kunnen 'blanco' blijven zodat kinderen naar hartenlust kunnen bijkleuren met stoepkrijt. Het kan ook een mural zijn die uitloopt/doorloopt op de grond waar kinderen of wie dan op de grond met stoepkrijt en dergelijke aan de slag kan.

Dan krijg je kunst die echt letterlijk van de muur spat, die niet gebonden is aan de muur waarop de kunst geboren is en ook niet aan het tijdstip van creatie.